Built in 1928 by architect Lawrence Hall Fawler, author of such Maryland landmarks as the War Memorial on City Hall Plaza (1921), the John Work Garrett Library at Evergreen House (1922-41), and the Hall of Records in Annapolis (1934), this handsome stone country house was ripe for a complete renovation.  A strategic harnessing of the tension between tradition and modernity results in a light-filled and sophisticated home. Tradition dictated our avoidance of fundamental alterations to the look and scale of the beautifully-proportioned main house. At the same time, we reinterpreted and revitalized the traditional Tudor language of the home so as to serve the contemporary tastes and needs of a modern family. The kitchen, which used to be cut off from what was traditionally considered the "main spaces" became a main space in itself. Floor plan adjustments also opened the house to the gardens by adding an entry porch and a huge back porch. This blending of the indoor and outdoor rooms create light and airy spaces throughout.  We also added a double high, timber framed family room. The timber and the other materials selected speak to our preference for materials that add texture and that accrue character over years of loving use.  The main addition is the new attached carriage house. It tells a story of evolving needs. It looks as if it were a carriage house which was later connected to the main house through a glass hyphen. Featuring a fireplace and panoramic views to the lush garden, the glass hyphen has become one of the family's favorite hangouts.
       
     
001 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
002 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
003 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
004 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
SO Perspective small.jpg
       
     
009 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
005 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
006 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
008 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
013 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
010 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
016 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
 Built in 1928 by architect Lawrence Hall Fawler, author of such Maryland landmarks as the War Memorial on City Hall Plaza (1921), the John Work Garrett Library at Evergreen House (1922-41), and the Hall of Records in Annapolis (1934), this handsome stone country house was ripe for a complete renovation.  A strategic harnessing of the tension between tradition and modernity results in a light-filled and sophisticated home. Tradition dictated our avoidance of fundamental alterations to the look and scale of the beautifully-proportioned main house. At the same time, we reinterpreted and revitalized the traditional Tudor language of the home so as to serve the contemporary tastes and needs of a modern family. The kitchen, which used to be cut off from what was traditionally considered the "main spaces" became a main space in itself. Floor plan adjustments also opened the house to the gardens by adding an entry porch and a huge back porch. This blending of the indoor and outdoor rooms create light and airy spaces throughout.  We also added a double high, timber framed family room. The timber and the other materials selected speak to our preference for materials that add texture and that accrue character over years of loving use.  The main addition is the new attached carriage house. It tells a story of evolving needs. It looks as if it were a carriage house which was later connected to the main house through a glass hyphen. Featuring a fireplace and panoramic views to the lush garden, the glass hyphen has become one of the family's favorite hangouts.
       
     

Built in 1928 by architect Lawrence Hall Fawler, author of such Maryland landmarks as the War Memorial on City Hall Plaza (1921), the John Work Garrett Library at Evergreen House (1922-41), and the Hall of Records in Annapolis (1934), this handsome stone country house was ripe for a complete renovation.

A strategic harnessing of the tension between tradition and modernity results in a light-filled and sophisticated home. Tradition dictated our avoidance of fundamental alterations to the look and scale of the beautifully-proportioned main house. At the same time, we reinterpreted and revitalized the traditional Tudor language of the home so as to serve the contemporary tastes and needs of a modern family. The kitchen, which used to be cut off from what was traditionally considered the "main spaces" became a main space in itself. Floor plan adjustments also opened the house to the gardens by adding an entry porch and a huge back porch. This blending of the indoor and outdoor rooms create light and airy spaces throughout.

We also added a double high, timber framed family room. The timber and the other materials selected speak to our preference for materials that add texture and that accrue character over years of loving use.

The main addition is the new attached carriage house. It tells a story of evolving needs. It looks as if it were a carriage house which was later connected to the main house through a glass hyphen. Featuring a fireplace and panoramic views to the lush garden, the glass hyphen has become one of the family's favorite hangouts.

001 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
002 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
003 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
004 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
SO Perspective small.jpg
       
     
009 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
005 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
006 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
008 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
013 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
010 sm tudor style kimmel studio architects.jpg
       
     
016 sm tudor style kimmel studio architects.jpg